2015 m. sausio 20 d., antradienis

Kalėdinis medaus tortas


Artėjant šventėms, nesvarbu, kokia ji bebūtų: gimtadienis, vardadienis, Šv. Velykos ar kt., iš anksto sugalvoju kokį tortą norėčiau iškepti. Šiom Kalėdom nusprendžiau, jog tai turi būti medaus tortas. Tiesa prieš kokius 3 metus jį buvau kepusi, bet visai neatsimenu kokiu receptu vadovavausi ir kaip man pasisekė ar nepasisekė. O šį kartą manau pavyko tikrai labai gerai, todėl bent kartą rekomenduoju pabandyti šį skanėstą pasigaminti patiems. Skanaus !







Kalėdinis medaus tortas


Torto biskvitui reikės:

  • 100 g medaus;
  • 100 g sviesto;
  • 600 g miltų;
  • 200 g cukraus;
  • 3 kiaušinių;
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono;
  • 1/2 arbatinio šaukštelio kvapiųjų pipirų;
  • 1/4 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių;
  • 1 arbatinio šaukštelio sodos.


Tortui pertepti:

  • 1 l riebios grietinės;
  • 200 g cukraus;
  • 2 valgomų šaukštų citrinos sulčių;
  • 1 valgomą šaukštą želatino;
  • 30 ml vandens.

Eiga:


  1. Į puodą, kuris tinkamas dėti ant ugnies sudėkite sviestą, medų, cukrų, cinamoną, pipirus ir gvazdikėlius. Dėti ant vidutinės ugnies ir kaitinti iki kol masė taps vientisa. Atvėsinti.
  2. Į atvėsusę masę įmušti kiaušinius ir gerai išplakti.
  3. Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, sodą. Tuomet supilti į medaus masę ir išminkyti iki vientisos masės (jei per skysta-daugiau miltų, jei per kieta-galima truputį pieno), kurią apvyniojus maistine plėvele palaikyti šaldytuve apie 1 valandą.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180oC temperatūros. Išklokite kelias skardas kepimo popieriumi ir apibarstykite miltais.
  5. Tuomet tešlą galima padalinti į 7 lygias dalis ir kiek įmanoma ploniau iškočioti, tačiau man papraščiau buvo pasiimti 1 cm didesnę formą, nei norimas pyrago dydis ir iškočiojus išpjauti pagal ją biskvito lakštą, kurį padėjus ant kepimo skardos subadyti šakute, kad neatsirastų burbulų. 
  6. Kepti apie 4-5 minutes, kol gražiai paruduos. Išimtus lakštus dar kart apipjaustyti pagal formą, kurioje ruošiatės "sudėti" tortą (ant biskvito lakšto dėti formą ir pagal ją apipjaustyti). Like kraštai liks papuošimui.
  7. Palikti biskvitus atvėsti.
  8. Į indelį sudėti želatiną ir užpilti tiek vandens, kad per pirštą apsemtų ir palikti brinkti.
  9. Į kitą dubenį sudėti grietinę, cukrų ir citrinos sultis. Gerai išmaišyti.
  10. Išbrinkusį želatiną pakaitinti (ant ugnies nedėti!), geriausiai ant garų. Jam atvėsus iki kambario temperatūros (žiūrėkit, kad nesustengtų) po truputį supilti į grietinės kremą.
  11. Tortą geriausia "statytį" formoje, kurios sienelės nusiėma. Į formą dėti pirmąjį lakštą ir uždėti formos sienels, tuomet supilti dalį kremo, uždėti sekantį lakštą ir nesmarkiai spustelti, tuomet vėl dėti dalį kremo, taip kartoti iki kol uždėsite paskutinį torto lakštą ant kurio pilsis likęs kremas.
  12. Tortą geriausia palaikyti per naktį, kad kremas sustingtų ir biskvitai taptų minkštesni. 
  13. Likusius biskvito kraštelius sutrupinti maisto smulkintuvu ar blenderiu. Jais padenkite torto viršų ir šonus.
  14. Aš prieš pora dienų kepiau meduoliukus, kuriuos butent ir skyriau torto papuošimui: sniego senį ir tris eglutes. Taigi tortą galite puošti taip kaip širdis geidžia ir fantazija leidžia.

Skanaus !





Orginalus receptas iš A. Černės, Saulėtos Virtuvės Saldumynų Knygos.

 ♥Živilė 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą